Ons pedagogisch doel is erop gericht dat kinderen zich ontwikkelen tot evenwichtige mensen die hun eigen mogelijkheden leren onderkennen en benutten. Dit realiseren wij door situaties te creëren in ons kindercentrum, die ervoor zorgen dat de kinderen vertrouwen hebben in eigen kunnen, respect ontwikkelen voor zichzelf, voor anderen en de omgeving en voor zichzelf op kunnen komen. Met de toepassing van de opvoedingsdoelen van Riksen-Walraven in de praktijk wordt hier ruimschoots aan voldaan.
Een gezellige huiselijke sfeer creëren staat bij ons voorop. De kinderopvang dient een plek te zijn waar kinderen en ouders graag komen en kinderen zich veilig en geborgen voelen. Het uiteindelijke doel hiervan is dat ze zich kunnen ontwikkelen in hun eigen tempo en op hun eigen niveau.
De doelstelling van onze opvang is om u en uw kind een pedagogisch verantwoord, vertrouwd en gezellig tweede “thuis” te bieden. Wij besteden zorg aan de kwaliteit van de opvang, waardoor kinderen zich tot volwaardige mensen kunnen ontwikkelen. Onze professionele groepsleiding besteedt aandacht aan spel, creativiteit, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Om onze doelstelling te bereiken hanteren wij de vier opvoedingsdoelen van Riksen-Walraven, welke ten grondslag liggen aan de Wet Kinderopvang en de Beleidsregels Kwaliteit Kinderopvang.
De vier opvoedingsdoelen zijn:
- Kinderen een gevoel van emotionele veiligheid bieden
- Kinderen de gelegenheid tot het ontwikkelen van persoonlijke competenties bieden
- Kinderen de gelegenheid tot het ontwikkelen van sociale competenties bieden
- Kinderen de kans bieden om zich waarden en normen, de “cultuur” van een samenleving, eigen te maken; socialisatie
Onze opvang is toegankelijk voor alle kinderen ongeacht hun culturele achtergrond in de leeftijd van 0 tot 13 jaar. De voertaal binnen onze instelling is Nederlands. Op Kinderopvang Zonnepret kunnen de kinderen spelenderwijs kennis maken met de Engelse taal. Als kinderen op jonge leeftijd in contact komen met een tweede taal, is dat goed voor hun taalontwikkeling en voor hun cognitieve en sociale vaardigheden. Kinderen zijn op jonge leeftijd heel taalgevoelig en bovendien leren ze van elkaar. Als ze verder komen in hun schoolcarrière, zullen ze daar profijt van hebben.
Ons pedagogisch beleid ligt op elke locatie voor de ouders ter inzage. Dit beleid hanteren we op alle locaties van Kinderopvang Zonnepret, waardoor wij ouders een uniforme werkwijze kunnen aanbieden. Ouders krijgen tijdens een intake gesprek uitgebreide informatie over de locatie waarop hun kind geplaatst zal worden.
Voeding
De kwaliteit van de kinderopvang staat bij ons voorop. Dit is ook terug te vinden in de voeding die wij aan de kinderen verstrekken. De filosofie van Kinderopvang Zonnepret is dat kinderen met een gezond lichaam zich op sociaal en cognitief gebied beter kunnen ontwikkelen. Wanneer ze zich goed voelen, staan kinderen meer open voor nieuwe dingen. Wij gebruiken daarom uitsluitend gezonde en vers(e) producten (zo min mogelijk Suiker & Zout) voor de maaltijd omdat dit gezonder is en beter voor de lichamelijke ontwikkeling van het kind. De kinderen krijgen elke dag een broodmaaltijd en verschillende soorten vers fruit en groenten. Wij houden ons zoveel mogelijk aan de schijf van vijf.
Spelmatriaal
Het spelmateriaal sluit aan bij de leeftijd van de kinderen. Het heeft veelal een educatief karakter, waardoor kinderen op onze opvang spelenderwijs leren en tegelijk ontspannen.
Vast personeel
Op de groepen staan gediplomeerde, pedagogisch medewerkers en stagiaires. Ze hebben oog voor de facetten die bevorderend zijn voor een positieve ontwikkeling van kinderen. Alle medewerkers zijn in het bezit van een EHBO diploma. Dit diploma wordt jaarlijks herhaald zodat de kennis up to date blijft.
Protocollen
In de protocollen staat nauwkeurig beschreven welke afspraken we over een onderwerp gemaakt hebben. Deze zijn er om duidelijkheid te scheppen en om de kwaliteit van de opvang te waarborgen. De protocollen zijn voor de ouders ter inzage via het tabblad “Protocollen” op deze pagina.
Inspectie GGD
Werken conform de wet en regelgeving van de wet Kinderopvang staat bij ons centraal. Wij zorgen ervoor dat alle wettelijke regels in de praktijk in orde zijn. Elk jaar ontvangen wij een inspectiebezoek van de GGD. De adviezen uit de inspectie verwerken wij in onze protocollen en wij blijven hierdoor voldoen aan de wettelijke eisen die aan een professionele kinderopvang worden gesteld. Een link naar meest recente inspectierapporten staat onder aan elke pagina van deze website.
Kinderopvang Zonnepret voldoet aan de regels zoals die opgesteld zijn in de Wet Kinderopvang en aanverwante wetten. Wij werken samen met de GGD en brandweer. Hun regelgeving volgen wij nauwkeurig op om te kunnen voldoen aan de (kwaliteits)eisen. Om het veiligheids-, en gezondheidsbeleid binnen ons kinderdagverblijf juist uit te kunnen voeren, zijn er verschillende protocollen en werkinstructies opgesteld. Deze vormen de leidraad voor onze medewerkers. Daarnaast worden er risico-inventarisatielijsten bijgehouden door de groepsleidsters. Hieruit komen actielijsten voort die door de houder van het kinderdagverblijf worden uitgevoerd.
De GGD- inspectie voert controle uit over deze risico-inventarisatielijsten. Naar aanleiding hiervan worden de veiligheid, gezondheid en de arbeidsomstandigheden verder verbeterd.
Het vier ogen principe is verplicht voor kinderen van nul tot vier jaar. Dit betekent dat op elk moment de reële kans bestaat dat er een volwassene meekijkt of meeluistert met de beroepskracht. Dit houdt in dat we ervoor zorgen dat pedagogisch medewerkers in een groep altijd gezien of gehoord kunnen worden.
Kinderopvang Zonnepret geeft de volgende invulling aan het vier ogen principe en de preventie van misbruik, onderverdeeld in de onderwerpen bouwkundige aanpassingen, personeel, samenwerking en overige maatregelen.
In de Wet Kinderopvang is het adviesrecht van ouders geregeld vanuit het idee dat de ouders inspraak moeten hebben op een aantal fundamentele punten die voor ouders en kinderen van belang zijn. Kinderopvang Zonnepret heeft de samenwerking met ouders hoog in het vaandel staan en staat volledig achter deze samenwerking. Iedere ouder waarvan het kind op het kinderdagverblijf of de BSO zit kan zich voor de commissie kandidaat stellen. Een oudercommissie bestaat uit een aantal ouders van een kinderdagopvang en buitenschoolse opvang. Zij vertegenwoordigen alle ouders van de kinderen die op de betreffende locatie worden opgevangen.
Iedere houder van een kindercentrum is wettelijk verplicht om een oudercommissie in te stellen. Worden er maximaal 50 kinderen bij het kindercentrum opgevangen? Dan mag er alternatieve ouderraadpleging plaatsvinden.
Het doel van een oudercommissie is om in samenwerking met de kinderopvang de kwaliteit van de opvang te behouden en verbeteren.
De oudercommissie van Zonnepret
Op dit moment hebben wij maximaal 50 ouders op de opvang. Wij hebben op dit moment nog slechts 1 oudercommissie lid wegens te weinig animo. Daarom gaan wij verder met een alternatieve ouderraadpleging. Vanaf 1 juni 2023, informeren wij de ouders rechtstreeks over essentiële veranderingen in de opvang. Ouders hebben hierin een adviesrecht en kunnen ons via een digitale ideeënbus gevraagd en ongevraagd adviseren of hun ideeën met ons delen. Onderaan deze pagina vind je een ideeën formulier wat ingevuld kan worden wanneer je een idee hebt of advies wil uitbrengen. Wij hebben hiervoor ook een email-adres: ideeenbus@zonnepret.com. Al jullie ideeën en adviezen zijn welkom. Wij zullen alle ideeën/adviezen beoordelen en hierop reageren.
De ouders kunnen advies uitbrengen over de volgende onderwerpen:
- De invulling van verantwoorde kinderopvang en het pedagogisch beleid. Hieronder valt bijvoorbeeld de manier waarop de organisatie de ontwikkeling van het kind volgt en stimuleert. Of bijvoorbeeld het mentorschap.
- Het aantal kinderen waar een pedagogisch medewerker verantwoordelijk voor is (de zogeheten beroepskracht-kindratio).
- De groepsgrootte en het dagritme.
- De herkenbaarheid van ruimtes en personen (het zogeheten vaste-gezichtencriterium).
- De opleidingseisen voor pedagogisch medewerkers en de gestelde taaleisen.
- De bijdrage van de pedagogisch medewerkers in opleiding en stagiairs aan de verzorging, opvoeding en de ontwikkeling van kinderen.
- De inzet van pedagogisch beleidsmedewerkers en de opleidingseisen waaraan pedagogisch beleidsmedewerkers voldoen.
- Het beleid voor opvoeding, veiligheid en gezondheid.
- De klachtenregeling.
- De prijs van de kinderopvang.
Onze leden:
Esra
Mijn naam is Esra Inan-Kor. Getrouwd met Yahya Kor. Moeder van Meva Eslem (2017).
Ik ben 34 jaar oud. Geboren en opgegroeid in Amsterdam. Sinds we getrouwd zijn wonen wij in Almere en voelen ons enorm thuis.
In werk als Kaakchirurg assistent in het OLVG ziekenhuis.
Ik heb besloten om mee te doen aan de oudercommissie omdat ik meer wil weten over het reilen en zeilen binnen de organisatie en ik graag wil meewerken om de kwaliteit van zorg op het kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang zo optimaal mogelijk te krijgen.
Oproep aan ouders
Mochten er weer voldoende ouders zijn die beschikbaar zijn voor de oudercommissie, dan zullen wij opnieuw een oudercommissie instellen. Wij roepen daarom ouders op om zich aan te melden als lid van de oudercommissie. Spreekt de rol van oudercommissielid jou aan en wil je lid worden van onze oudercommissie? Meld je dan gauw aan! Dit kan via het onderstaande formulier of mail aan ideeenbus@zonnepret.com.
Vul hier onder je Idee, advies of aanmelding als lid van de oudercommissie in.
Kinderopvang Zonnepret heeft een extern en intern protocol klachtenbeleid.
Protocol interne klachtenafhandeling
Dit protocol is een weergave van de wijze waarop de interne klachtenafhandeling bij Kinderopvang Zonnepret verloopt.
Klachtenregistratie
De functionaris die de klacht afhandelt legt deze schriftelijk vast in een daarvoor bestemde map “klachtenregistratie”. Dit gebeurt anoniem: persoonlijke gegevens omtrent de klager worden niet genoteerd.
Periodiek (minstens een keer per jaar) worden de klachten geturfd en gecategoriseerd zodat beoordeeld kan worden welke verbeteracties eventueel nodig zijn.
Klachtenafhandeling
- Indien een cliënt een klacht heeft kan hij/zij deze klacht mondeling of schriftelijk kenbaar maken aan de betreffende pedagogisch medewerkster of de leidinggevende.
- De pedagogisch medewerkster of de leidinggevende tracht de klacht in mondeling overleg met de cliënt op een voor beiden bevredigde wijze af te handelen. Indien de pedagogisch medewerkster bij de klacht betrokken is en de leidinggevende de klacht afhandelt, dan wordt de pedagogisch medewerkster hierbij te allen tijde geraadpleegd en indien nodig bij de klachtafhandeling betrokken.
- Indien de klacht niet meteen kan worden afgehandeld, geeft de pedagogisch medewerkster of de leidinggevende aan op welke wijze de klacht zal worden afgehandeld (routing van de klacht), en binnen welk termijn (uiterlijk 3 weken) de cliënt een reactie ontvangt. Indien een pedagogisch medewerkster bij de klacht betrokken is en de leidinggevende de klacht afhandelt, dan wordt de pedagogisch medewerkster te allen tijde geraadpleegd en indien nodig bij de klachtafhandeling betrokken.
- Indien de cliënt vindt dat de klacht niet naar tevredenheid is afgehandeld, dan wel in het geval dat hij/zij niet tot de pedagogisch medewerkster of leidinggevende wenst te wenden, kan hij/zij besluiten een klacht in te dienen bij de directie. De directie tracht de klacht in overleg met de cliënt op een voor beiden bevredigende wijze af te handelen. De leidinggevende wordt hierbij te allen tijde geraadpleegd en indien nodig bij de klachtafhandeling betrokken.
- Indien de klacht niet meteen in behandeling kan worden genomen geeft de directie aan op welke wijze de klacht zal worden afgehandeld (routing van de klacht) en binnen welk termijn (uiterlijk 3 weken) de cliënt een reactie ontvangt. De leidinggevende wordt hierbij te allen tijde geraadpleegd en indien nodig bij de klachtafhandeling betrokken.
- Wanneer de cliënt, na overleg met de directie, vindt dat de klacht niet naar tevredenheid is afgehandeld kan hij/zij besluiten de klacht in te dienen bij de (interne) klachtencommissie.
- De interne klachtencommissie zal door de directie worden samengesteld en zal bestaan uit minimaal 3 personen en een voorzitter (niet in dienst bij het kinderdagverblijf). De persoon waarover geklaagd wordt maakt uiteraard geen deel uit van de (interne) klachtencommissie.
- Wanneer de cliënt, na overleg met de (interne) klachtencommissie vindt dat de klacht niet naar tevredenheid is afgehandeld, kan hij/zij besluiten de klacht in te dienen bij de externe klachtencommissie.
Wij zijn aangesloten bij de Geschillencommissie. Ouders mogen zich ook direct rechtstreeks wenden tot de de Geschillencommissie.
Wij geven er de voorkeur aan dat u het probleem eerst met ons bespreekt. Onze ervaring is, dat wij er samen met de ouders uitkomen. We nemen ouders serieus en pakken direct de klacht in de praktijk aan. Hierdoor hebben we nooit externe klachten gehad. Om dit zo te houden vragen wij aan ouders: wees kritisch en blijf met ons in gesprek. De opvoeding en verzorging van uw kind doen wij graag samen met u.
Mocht u toch een externe klacht willen indienen dan is de Geschillencommissie te bereiken op het volgende adres:
De Geschillencommissie
Postadres:
Postbus 90600
2509 LP Den Haag
Tel: 070 310 53 10
Maandag t/m vrijdag
9:00 – 17:00 uur
Beleid
Deze informatie is voor ouder(s)/verzorger(s) bij Kinderopvang Zonnepret. We hopen dat u zich snel thuis zult voelen bij ons. Om de start zo soepel mogelijk te laten verlopen, vinden wij het belangrijk u te informeren over wie we zijn en wat we doen. Kortom, wat u van ons mag verwachten. Dit kunt u lezen in de verschillende tabbladen op deze pagina.
Hieronder vindt u de meest actuele versie van ons beleid en protocollen. Aanpassingen in beleid verwerken we zo snel mogelijk in onderstaande documenten.
Protocollen
In de protocollen staat nauwkeurig beschreven welke afspraken we over een onderwerp gemaakt hebben. Deze zijn er om duidelijkheid te scheppen en om de kwaliteit van de opvang te waarborgen. Deze zijn hieronder ter inzage.
Er is bijvoorbeeld een protocol Veiligheid en Gezondheid. Hierin komen de risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid aan de orde en staan de maatregelen beschreven, die wij hebben genomen of nog moeten nemen.
Er zijn nog tientallen andere protocollen waar wij mee werken, bijvoorbeeld: protocol Wiegendood, protocol Uitstapjes etc.
Hieronder vindt u de meeste beleidsdocumenten & protocollen:
- Pedagogisch beleid Kinderopvang Zonnepret 2023
- Beleidsplan Veiligheid-en-Gezondheid-Zonnepret 2023
- Protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag
- Protocol beleidsmedewerker coach 2023
- Protocol vier ogen principe en cameratoezicht 2023
- Protocol Extra opvang en ruildagen
- Drieuursregelingversie januari 2023
- Protocol Calamiteiten
- Protocol Extreem slecht weer en gladheid
- Protocol Voedselveiligheid januari 2023
- Protocol buiten spelen januari 2023
- protocol achterwacht januari 2023
- Speel(goed)beleid januari 2023
- Protocol Seksuele opvoeding 2023
- Protocol vermissing Kinderopvang Zonnepret januari 2023
Via het digitale nieuwsbrief en de ouderlogin houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen of gebeurtenissen bij Kinderopvang Zonnepret.
Personeelsbeleid
Kinderopvang Zonnepret heeft een beleidsplan waarin voor de medewerkers duidelijk staat uitgewerkt wat de werkwijze op het kindercentrum is. Het pedagogisch beleidsplan is daar een onderdeel van.
Vanwege onze kleinschalige aanpak zijn onze medewerkers bekend bij de meeste kinderen. Wij organiseren de vakantieactiviteiten op één locatie, waardoor kinderen van een andere locatie met een andere groepsleider te maken kunnen krijgen. Het is prettig als ze die al kennen. Op de opvang is een laag ziekteverzuim door de medewerkers, waardoor het weinig voorkomt dat er invalkrachten op de groep staan. Ook deze zijn vaste invallers.
Pedagogisch medewerkers
Naast het verzorgen, opvangen en opvoeden van de kinderen hebben de pedagogisch medewerkers op de groep een aantal andere belangrijke taken:
- Pedagogisch medewerkers hebben een signalerende functie ten aanzien van het welzijn en het functioneren van de kinderen.
- Pedagogisch medewerkers dienen, zowel in groepsverband als individueel, aan te sluiten bij de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt.
- De activiteiten die pedagogisch medewerkers inzetten moeten afgestemd zijn op de belevingswereld van het kind. Daarnaast moet er gezorgd worden voor een gezellige sfeer tijdens de activiteiten, maar ook tijdens andere momenten van de dag.
- Pedagogisch medewerkers moeten samen met de ouders zorgen voor een goede overeenstemming tussen thuis en het kindercentrum . Op deze manier kan de opvang het beste afgestemd worden op de thuissituatie.
Stagebeleid
Kinderopvang Zonnepret is een erkend leerbedrijf. Op de verschillende groepen zijn er stagiaires ingeroosterd, afhankelijk van hun stagedagen. Er worden stageplekken aangeboden voor stagiaires met een BOL op niveau Pedagogisch Werk 3 en 4 of hoger en jaarlijks maximaal1 stage plek voor een BBL-er (het werken-leren traject).
De stagiaires krijgen op de werkplek de ruimte voor het maken van schoolopdrachten. Om de week krijgen zij een uur stagebegeleiding. Daarnaast spreken ze aan het einde van elke week met de pedagogisch medewerker om de werkweek te evalueren. De ontwikkeling van de stagiaire is een vast agendapunt in de vaste overlegvormen van de kinderopvang.
Deskundigheidsbevordering
De pedagogisch medewerk(st)ers moeten jaarlijks op herhaling voor hun certificaat Bedrijfshulpverlening en/of EHBO. Op jaarbasis worden enkele ontruimingsoefeningen gehouden. Pedagogische scholing en deskundigheidsbevordering van de pedagogisch medewerkers worden regelmatig aangeboden. Dit is van belang om de medewerkers bij te scholen in de ontwikkelingen binnen de kinderopvang.

Esra lid oudercommissie