De Groep
Onze KDV bestaat uit een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar aan het Rolklaverpad 21-23. Onze ruimte is gezellig ingericht en biedt opvangmogelijkheden aan maximaal 16 kinderen.
Ouders nemen de opvang contractueel vaste dagen bij ons af. Extra opvang is, in overleg, mogelijk als de kind-leidsterratio dat toelaat.
Uw kind krijgt veel aandacht van onze gediplomeerde pedagogisch medewerkers, waarbij er genoeg tijd en ruimte is om te investeren in de ontwikkeling van uw kind.
Algemeen
Gedurende de opvang zijn de baby’s en peuters samen zoals bij de kring. Daar nemen alle kinderen aan deel, dit helpt de baby’s in hun taalontwikkeling en ze genieten van de energie van de oudere kinderen. Alle kinderen inclusief baby’s die dat kunnen nemen deel aan eetmomenten, dit stimuleert de kinderen om te eten en sociaal contact met elkaar te hebben. Bij speel momenten, zowel binnen als buiten, kunnen de kinderen met elkaar spelen en van elkaar leren en genieten.
Dagritme
In het dagelijks handelen, laten de medewerkers van Kinderopvang Zonnepret zich zoveel mogelijk leiden door de individuele behoeften en wensen van de kinderen. In ons dagritme hebben we gekozen voor enkele vaste momenten: dit geeft rust en schept duidelijkheid voor de kinderen en medewerkers.
U kunt uw kind tot 9:00 uur brengen. Na dit tijdstip beginnen de kinderen gezamenlijk aan hun dag en wordt dit groepsproces niet verstoord door ouders die te laat binnenkomen.
Ook zien wij graag dat u uiterlijk 10 minuten voor sluitingstijd aanwezig bent. Op deze manier kunnen wij uw kind rustig overdragen en u van de nodige informatie voorzien. Mocht u uw kind buiten deze tijden willen brengen of halen wilt u dat eerst overleggen met de groepsleiding, zodat zij hiermee rekening kunnen houden in het dagprogramma.
Wij stellen het zeer op prijs dat wij vóór 9.00 uur gebeld worden als uw kind die dag niet kan komen (door bijv. ziekte).
Dagindeling
Starttijd activiteit | Activiteit beschrijving |
---|---|
07:00 - 09:00 | Brengmoment: Wij ontvangen de kinderen, kinderen spelen vrij in de hoeken. |
09:00 - 09:15 | Opruimen waarmee we hebben gespeeld. |
09:15 - 09:30 | In de kring, liedjes zingen, dag doornemen |
09:30 - 10:00 | Fruit/groente eten en drinken thee of water. |
10:00 - 10:15 | Verschoon/toilet moment. |
10:15 - 11:15 | Vrij spelen in de hoeken, gerichte activiteit doen aan tafel of buiten spelen. |
11:15 - 11:30 | Opruimen waarmee we hebben gespeeld. |
11:30 - 12:15 | Lunch: wij eten een warme maaltijd en drinken melk of water. |
12:30 - 13:00 | Verschoon/toilet moment. |
13:00 - 15:00 | Slaap/rust moment: kinderen die wakker blijven doen gerichte ontwikkelingsactiviteit. |
14:30 - 15:00 | Verschoon/toilet moment. |
15:00 - 15:30 | Tusendoortje: Wij eten crackers met verdunde limonade of water. |
15:30 - 16:30 | Vrij spelen in de hoeken, gerichte activiteit doen aan tafel of buiten spelen. |
16:30 - 17:00 | Verschoon/toilet moment. Aan tafel voor een koekje en water |
17:00 - 18:30 | Haalmoment, kinderen vrijspelen |
Verschonen
Sommige peuters zijn al zindelijk en geven dus zelf aan wanneer zij naar het toilet moeten.
Wij verschonen alle kinderen die een luier dragen na elk eetmoment en direct zodra zij uit bed komen. Tussendoor verschonen wij indien dit nodig is. Kinderen die bezig zijn met zindelijkheidstraining bieden wij luierbroekjes aan.
Wennen
Bij Kinderopvang Zonnepret vinden we het belangrijk dat uw kind eerst een wenperiode krijgt voordat het naar het kinderdagverblijf gaat. Soms moeten kinderen direct worden geplaatst, maar ook in die situatie houden we rekening met een wenperiode.
Zo krijgen alle kinderen de kans om geleidelijk vertrouwd te raken met de nieuwe omgeving. Ook voor de ouders is een overgangsperiode prettig om de zorg voor het kind stapsgewijs uit handen te geven. Uiteraard kunnen de ouders bij de pedagogisch medewerkers informeren naar het welbevinden van hun kind.
Wenperiode nieuw kind
Na de plaatsing van het nieuwe kind vindt er eerst een kennismakingsgesprek plaats. De ouders en/of verzorgers komen met het kind het kinderdagverblijf en de groep waar het komt bekijken. Tegelijk maken we dan afspraken over de wenperiode. Ook vragen we de ouders een formulier in te vullen met specifieke gegevens over het kind. Slaapt het bijvoorbeeld met een knuffel of speen of heeft het een bepaalde allergie?
Deze wenperiode bedraagt ongeveer drie dagdelen en vindt plaats voordat uw kind op het kinderdagverblijf komt. De eerste keer laten we uw kind een paar uurtjes wennen en bouwen dit op tot een hele dag. Tijdens deze wenmomenten adviseren we ouders om bereikbaar te zijn.
De drie wendagen:
- Bij de eerste wendag komt één of beide ouders mee. Ouders kunnen die dag de pedagogisch medewerker informeren over het voedingsschema en de gewoonten van het kind. Wij adviseren niet direct een hele dag met uw kind te komen, maar eerst een ochtend of een middag.
- Bij de tweede wendag komt weer een van de ouders mee. De ouder gaat in de loop van de dag een paar uurtjes weg. Op deze manier kan het kind wennen aan de pedagogisch medewerker wanneer de ouders er niet zijn.
- Bij de derde wendag zijn er geen ouders meer bij.
In een veilige en vertrouwde omgeving ontwikkelt uw kind zich optimaal.
Educatieve activiteiten
Door uw kind te ondersteunen kan hij/zij vanuit vertrouwen de wereld onderzoeken. Het is daarbij belangrijk dat uw kind de ruimte krijgt om onder begeleiding zelfstandig taken aan te pakken. Dit zal helpen de basis te leggen om later zelfstandig te functioneren in de maatschappij.
De opvoeding van kinderen zien we als een eenheid, waar ouders, gezin, de omgeving, de wijk deel van uitmaken en ook het kinderdagverblijf/bso en basisschool.
Themagerichte educatie
Op Kinderopvang Zonnepret werken wij met themagerichte activiteiten die alle ontwikkelingsgebieden stimuleren. Tijdens een thema over de zomer maken de kinderen kennis met diverse onderwerpen als strand, zwemmen, zee, zon, vakantie, ijsjes en kamperen.
Deze onderwerpen komen terug in activiteiten als knutselen, nieuwe woorden leren, voorlezen, bijbehorende spelletjes, versjes, verhalen, tellen, kleuren benoemen en liedjes zingen. De thema’s worden door de pedagogisch medewerkers uitgewerkt volgens het VVE gecertificeerd programma Uk & Puk. Uk & Puk is een VVE programma voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.
Het is een programma dat de taalontwikkeling van jonge kinderen stimuleert en ze spelenderwijs voorbereidt op de basisschool.
Wat is VVE?
VVE staat voor Voor- en Vroegschoolse Educatie. Voorschoolse educatie wordt voorafgaand aan de basisschool aangeboden op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven aan kinderen van 0 tot 4 jaar. Vroegschoolse educatie is gericht op kinderen in de kleuterklassen en groep 3.
VVE is een manier van werken binnen de kinderopvang waarbij we bewust de verschillende ontwikkelingsgebieden van de kinderen stimuleren door middel van spel en activiteiten. VVE is met name geschikt om achterstanden te bestrijden, bijvoorbeeld op het gebied van taal, maar VVE is natuurlijk goed voor alle kinderen! Door bij ons op de dagopvang bewust alle ontwikkelingsgebieden te stimuleren krijgen kinderen een betere start op de basisschool en vergroten we hun kans op een goede schoolloopbaan.
Uk & Puk
De Uk & Puk methode leert baby’tjes, dreumesen en peuters nieuwe vaardigheden. Door actief bezig te zijn en lekker te spelen! Uk & Puk organiseert alle activiteiten rondom thema’s. Deze thema’s komen uit de directe belevingswereld van het jonge kind.
Leeftijdscategorie
Kinderen van 0 tot 4 jaar
Wanneer?
De activiteiten hebben geen specifieke tijd of plaats. De activiteiten worden tussen het dagritme door uitgevoerd.
Met dit programma werken we aan de hand van een thema dat iedere keer zes weken duurt. Deze thema’s en bijbehorende activiteiten kunnen makkelijk in het bestaande dagritme worden geïntegreerd. De activiteiten stimuleren vaardigheden op het gebied van spraak en taal, sociaal-emotioneel en motoriek. Daarnaast geeft het programma de eerste rekenprikkels. Op deze manier legt Uk & Puk een stevig fundament voor het basisonderwijs.
Interactief voorlezen
Alle kinderen vinden het leuk om een verhaal te horen. Je merkt dat ze actief deelnemen aan het verhaal dat vertelt wordt. Zo niet tijdens het voorlezen, dan wel later tijdens het spelen. Gebeurtenissen naspelen en navertellen is een manier waarop het kind zijn inbeeldingsvermogen en communicatieve vaardigheden oefent. In de hoeken op de groep kan dit goed nagebootst worden. We verkleden ons en gebruiken voorwerpen uit het verhaal.
Leeftijdscategorie
Kinderen van 0 tot 4 jaar
Wanneer?
De activiteiten hebben geen specifieke tijd of plaats. De activiteiten worden tussen het dagritme door uitgevoerd.
Activiteiten
Door aan de activiteiten mee te doen oefenen kinderen hun vaardigheden, maken ze contact met andere kinderen, kunnen ze hun emoties uiten en beleven ze plezier.
Kinderen groeien snel, leren graag en zijn actief.
Onze activiteiten passen bij deze eigenschappen en helpen daarmee uw kind zich te ontwikkelen tot een zelfbewust persoon. Een groot deel van het verblijf van uw kind op de opvang wordt ingevuld met activiteiten. Deze kunnen met de hele groep zijn, in een klein groepje of individueel. Natuurlijk maakt het buitenspelen daar een onderdeel van uit, maar wij gaan verder.
Enerzijds werken we met losstaande activiteiten die uw kind prikkelen om zelf dingen te ontdekken. Deze activiteiten stimuleren de interactie tussen de kinderen onderling en met de pedagogisch medewerkers. Anderzijds werken we met thema’s als de seizoenen, feestdagen of delen van de wereld. Door met thema’s te werken kunnen we dieper op een onderwerp ingaan. Op deze manier dagen we de kinderen op een andere manier uit.
Spelletjes
Spelen is belangrijk voor de persoonlijkheidsontwikkeling van uw kind. Wij zorgen er graag voor dat uw kind alle ruimte krijgt om vrij te spelen.
Het belang van spelletjes
Spelen beïnvloedt de persoonlijke ontwikkeling van kinderen op intellectueel, motorisch, sociaal en emotioneel vlak. Door te spelen leert uw kind vooruitdenken en plannen. Daarnaast leert het problemen op te lossen en te ontdekken hoe iets in elkaar zit. De grove motoriek wordt gestimuleerd door te klimmen en te bewegen. De fijne motoriek verbetert door te knutselen en te bouwen met constructiemateriaal.
Op sociaal gebied leert een kind door te spelen rekening met een ander te houden, samen te werken en conflicten te voorkomen dan wel op te lossen. Bovendien krijgt uw kind door spel inzicht in zijn eigen emoties en in die van anderen. In een rollenspel als ‘vadertje en moedertje’ ervaart iemand hoe een ander zich kan voelen in een bepaalde situatie. Hierdoor leert een kind om te gaan met emoties en daardoor er ook controle over te krijgen.
Leeftijdscategorie
Kinderen van 0 tot 4 jaar.
Wanneer?
De activiteiten hebben geen specifieke tijd of plaats. De activiteiten worden tussen het dagritme door uitgevoerd.
Creativiteit
Kinderen barsten van de fantasie en creativiteit. Vooral jonge kinderen worden daarbij niet tegengehouden door het idee dat iets niet mooi kan zijn of dat het niet goed is. Daarom is het belangrijkste bij het stimuleren van de creatieve ontwikkeling dat de kinderen er plezier in hebben.
We vinden het niet belangrijk dat het kind iets “moois” maakt, maar dat het met plezier heeft gespeeld. Samen verven, tekenen, kleien, knippen en plakken hoort hier allemaal bij. Bij het creatieve proces is het proces op zich het belangrijkst. Belangrijker dan het uiteindelijke resultaat.
Leeftijdscategorie
Kinderen van 0 tot 4 jaar
Wanneer?
De activiteiten hebben geen specifieke tijd of plaats. De activiteiten worden tussen het dagritme door uitgevoerd.
Muziek
Kinderen zijn over het algemeen dol op liedjes luisteren, zingen en dansen. Vaak zingen wij om overgangen in het dagritme aan te geven. Zoals samen een liedje zing voor het opruimen, eten en drinken of bij het tanden poetsen voor het slapen gaan. Het maakt de overgangen herkenbaar en meteen plezierig en gezellig. Naast het veel zingen van liedjes, maken we ook veel herrie met muziek instrumenten. We blazen op de blokfluit slaan op de trommel of schudden de sambaballen. Of we zetten de muziek aan en dansen door de hele ruimte.
Leeftijdscategorie
Kinderen van 0 tot 4 jaar
Wanneer?
De activiteiten hebben geen specifieke tijd of plaats. De activiteiten worden tussen het dagritme door uitgevoerd.
Buitenspelen
Frisse lucht vinden wij heel belangrijk. Er wordt dan ook iedere dag (als het weer dit toe laat)buiten gespeeld op onze speelplaats. De kinderen zijn vrij om te rennen, klimmen, klauteren, springen, fietsen en nog veel meer. Of we maken een gezellige wandeling naar het park of gaan een middagje naar de kinderboerderij.
Kinderen hebben de drang dingen te ontdekken en daarmee hun wereld te vergroten. Buitenspelen is niet alleen goed voor de motorische, maar ook voor de mentale en sociale ontwikkeling. Afstanden inschatten, eigen grenzen bepalen bij hoe hoog het in een boom wil klimmen of de balans zoeken bij het lopen over muurtjes; het zijn basisvaardigheden die het hele leven van pas kunnen komen. Daarnaast ervaren de kinderen de seizoenen: is er regen, sneeuw of een warme zon, zien ze de verschillen tussen bomen in de zomer en in de winter, ruiken ze geur van diverse bloemen.
Het belangrijkste is dat de meeste kinderen buitenspelen heerlijk vinden. Ze kunnen naar hartenlust rennen, schreeuwen, fietsen, klimmen, etc. Daarom vinden wij het buitenspelen bij het dagelijks programma hoort en niet alleen gekoppeld moet worden aan mooi weer.
Leeftijdscategorie
Kinderen van 0 tot 4 jaar.
Wanneer?
De activiteiten hebben geen specifieke tijd of plaats. De activiteiten worden tussen het dagritme door uitgevoerd.