Buitenschoolse opvang (BSO)
De BSO van Kinderopvang Zonnepret is een buitenschoolse opvang voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar oud. Onze BSO-locatie is gevestigd aan het Rolklaverpad 29 in Almere, in het schoolgebouw van OBS Digitalis onderbouw. Onze ruimte is gezellig ingericht en biedt opvangmogelijkheden aan 2×17 kinderen. Op de BSO werken we met horizontale groepen. Kinderopvang Zonnepret streeft ernaar alle kinderen hier een fijne tijd te bieden en daarom komen wij zoveel mogelijk aan deze wensen tegemoet.
Wij verhuizen medio juni 2023 de Blauwe groep naar onze nieuwe BSO vestiging aan de Distelweg 42 in Almere . Hier hebben wij ruimte voor 21 kinderen.
Wij bieden de opvang in 2 stamgroepen:
- Blauwe groep: voor kinderen van 4-6 jaar. (Gaat medio juni 2023 verhuizen naar Distelweg 42)
- Groene groep: voor kinderen van 6-12 jaar in OBS Digitalis aan het Rolklaverpad 29.
Wij zijn 51 weken per jaar geopend en bieden de standaard opvang tijdens de 40 schoolweken. Daarnaast bieden wij vakantieopvang. Ook afname van studiedagen is mogelijk.
Op onze locatie bieden we voorschoolse (VSO), tussen schoolse (TSO) en naschoolse (NSO) opvang, opvang op studiedagen en vakantieopvang. Ouders nemen de opvang contractueel bij ons af. Afname kan vanaf één dag per week.
Ook bestaat de mogelijkheid om incidenteel extra opvang af te nemen.
Dit kan in de volgende gevallen:
- De school heeft een continu rooster en is vanaf twaalf uur uit.
- U heeft incidenteel voorschoolse opvang nodig. (Dit is meestal mogelijk, indien de kind/leidster-ratio het toelaat ).
- U heeft incidenteel een extra dag nodig op de naschoolse opvang.
(Dit kan alleen als de kind/leidster-ratio het toelaat).
Dagritme NSO
Tijdstip activiteit | Activiteit beschrijving |
14:15-15:30 | aankomst op de opvang. Kinderen hangen hun jas en tas op de kapstok. De kinderen die in de iPad hoek willen spelen, mogen hun iPad uit hun tas halen en deze in de groene bak op het bureau leggen. |
15:30 | De kinderen wassen hun handen en gaan aan tafel zitten. |
15:35 | Presentielijst doornemen. |
15:40 | Vragen aan de kinderen wie wil eten of drinken |
Belangrijk: | Als kinderen niet willen eten, hoeven ze niet te eten.
We zijn van mening dat kinderen zelf kunnen aangeven dat ze trek hebben. We maken wel duidelijk dat dit het moment is om een broodje te eten en dat dit dus niet meer kan tijdens de activiteit. De kinderen die alleen willen drinken mogen na het drinken ervoor kiezen om rustig in een van de hoeken te spelen. |
15:40 | De kinderen die wel willen eten gaan eten. |
16:00 | Einde eetmoment |
16:05 | Gezamenlijke activiteit , voelen, proeven, kijken, horen, ruiken of doe activiteit. |
17:30 - 18:30 | Kinderen worden opgehaald. Voor de kinderen die nog aanwezig zijn is er de mogelijkheid om een van de activiteiten te doen.
Dit kan zijn: lezen, tekenen, puzzelen, kleien of vrij spel/buitenspelen. |
Tablet
Mochten de ouders het prettig vinden dat de tablet in een gesloten ruimte zit, dan is er de mogelijkheid deze in te leveren bij de aanwezige pedagogische medewerker. Deze bergt de tablet veilig op en tijdens het ophalen wordt deze weer tevoorschijn gehaald.
Verder hebben de kinderen van wie de ouders hebben aangegeven dat ze tijdens het vrij spelen met de tablet mogen, dertig minuten om op de tablet te spelen. De dertig minuten mogen ze zelf verdelen: ze kunnen er dertig minuten achter elkaar op spelen of bijvoorbeeld twee keer vijftien minuten.
Dagritme TSO
Starttijd activiteit | Activiteit beschrijving |
12:20 | Aankomst op de opvang. Kinderen hangen hun jas en tas op de kapstok. |
12:25 | De kinderen wassen hun handen, gaan aan tafel zitten en beginnen te eten. |
12:30 | Presentielijst doornemen |
12:40 | Klaar met eten |
12:45 | Buiten spelen , bij slecht weer vrij spelen binnen |
13:05 | Verzamelen bij het hek en de kinderen worden weer begeleidt naar school. |
| Indien afgesproken lopen kinderen zelfstandig naar de klas. |
Wennen
Voor nieuwe kinderen kan de overgang van dagopvang naar BSO een grote stap zijn. Waar mogelijk laten we meerdere kinderen uit een groep samen wennen. De kinderen die al wat langer in de BSO zijn, vragen we om een nieuw kind te ontvangen en wegwijs te maken. Bij het wennen richten we ons op het kind en zijn ouders. Kinderen voelen direct of ouders zich prettig en op hun gemak voelen in de groep en bij de medewerkers. We zorgen dat ouders welkom zijn. Zij kunnen altijd even blijven kijken of meedoen.
Vakantie opvang
In de vakanties organiseren wij voor de kinderen leuke activiteiten. De opvang is dan geopend voor kinderen die contractueel vakantieopvang afnemen.
Kinderen die incidenteel gebruik willen maken van vakantieopvang zijn ook van harte welkom. Incidenteel opvang afnemen in de vakantieperiode is alleen mogelijk, indien de kind/leidster-ratio dit toelaat. U kunt hier navraag doen bij de leidinggevende.
Tijdens de vakantieopvang werken wij met thema’s. Voor de vakantie bereiden de medewerkers de thema’s voor, de kinderen worden hier nauw bij betrokken. Zo gaat het thema leven voor ze en is het in de vakantie extra leuk om de activiteiten uit te voeren.
Wij gaan ook op stap met de kinderen. Parken, kinderspeelplaatsen en activiteiten van welzijnscentrum De Schoor worden door ons goed bezocht.
Wij zijn alle vakantieweken geopend, met uitzondering van de week tussen Kerst en Oud & Nieuw. Ook op nationale feestdagen zijn wij gesloten.
Activiteiten
Door aan de activiteiten mee te doen oefenen kinderen hun vaardigheden, maken ze contact met andere kinderen, kunnen ze hun emoties uiten en beleven ze plezier.
Onze activiteiten passen bij deze eigenschappen en helpen daarmee uw kind zich te ontwikkelen tot een zelfbewust persoon. Een groot deel van het verblijf van uw kind op de opvang wordt ingevuld met activiteiten. Deze kunnen met de hele groep zijn, in een klein groepje of individueel. Natuurlijk maakt het buitenspelen daar een onderdeel van uit, maar wij gaan verder.
Enerzijds werken we met losstaande activiteiten die uw kind prikkelen om zelf dingen te ontdekken. Deze activiteiten stimuleren de interactie tussen de kinderen onderling en met de pedagogisch medewerkers. Anderzijds werken we met thema’s als de seizoenen, feestdagen of delen van de wereld. Door met thema’s te werken kunnen we dieper op een onderwerp ingaan. Op deze manier dagen we de kinderen op een andere manier uit.
Spelletjes
Spelen is belangrijk voor de persoonlijkheidsontwikkeling van uw kind. Wij zorgen er graag voor dat uw kind alle ruimte krijgt om vrij te spelen.
Het belang van spelletjes
Spelen beïnvloedt de persoonlijke ontwikkeling van kinderen op intellectueel, motorisch, sociaal en emotioneel vlak. Door te spelen leert uw kind vooruitdenken en plannen. Daarnaast leert het problemen op te lossen en te ontdekken hoe iets in elkaar zit. De grove motoriek wordt gestimuleerd door te klimmen en te bewegen. De fijne motoriek verbetert door te knutselen en te bouwen met constructiemateriaal.
Op sociaal gebied leert een kind door te spelen rekening met een ander te houden, samen te werken en conflicten te voorkomen dan wel op te lossen. Bovendien krijgt uw kind door spel inzicht in zijn eigen emoties en in die van anderen. In een rollenspel als ‘vadertje en moedertje’ ervaart iemand hoe een ander zich kan voelen in een bepaalde situatie. Hierdoor leert een kind om te gaan met emoties en daardoor er ook controle over te krijgen.
Leeftijdscategorie
Kinderen van 4 tot 13 jaar.
Wanneer?
De activiteiten hebben geen specifieke tijd of plaats. De activiteiten worden tussen het dagritme door uitgevoerd.
Creativiteit activiteiten zijn niet alleen leuk, maar ook goed voor de emotionele expressie,
de taalontwikkeling, de concentratie, de fantasie, de motoriek, de cognitieve
ontwikkeling en sociale vaardigheden.
Daarnaast dragen creatieve activiteiten bij aan de zelfstandigheid van kinderen en leren
ze op creatieve wijze problemen op te lossen. In principe hebben de verschillende
uitingen van creativiteit een eigen ontwikkelingsproces. De kunstwerken van onze kleine
kunstenaars zijn te bewonderen op de groep.
Leeftijdscategorie
Kinderen van 4 tot 13 jaar
Wanneer?
De activiteiten hebben geen specifieke tijd of plaats. De activiteiten worden tussen het dagritme door uitgevoerd.
Sport en spel
Kinderen beleven ontzettend veel plezier aan samen spelen en sporten.
Bovendien is het goed voor hun gezondheid, hun motorische, hun mentale én
hun sociale ontwikkeling. Spelenderwijs leren ze nieuwe technische vaardigheden,
samenwerken, grenzen verleggen, omgaan met regels, respect en sportief gedrag.
Al deze positieve effecten komen samen in ‘Sport & Spel op de BSO’, een structureel
sport- en spelaanbod voor de buitenschoolse opvang.
Leeftijdscategorie
Kinderen van 4 tot 13 jaar
Wanneer?
De activiteiten hebben geen specifieke tijd of plaats. De activiteiten worden tussen het dagritme door uitgevoerd.
Buiten spelen
Kinderen hebben de drang dingen te ontdekken en daarmee hun wereld te vergroten. Buitenspelen is niet alleen goed voor de motorische, maar ook voor de mentale en sociale ontwikkeling. Afstanden inschatten, eigen grenzen bepalen bij hoe hoog het in een boom wil klimmen of de balans zoeken bij het lopen over muurtjes; het zijn basisvaardigheden die het hele leven van pas kunnen komen. Daarnaast ervaren de kinderen de seizoenen: is er regen, sneeuw of een warme zon, zien ze de verschillen tussen bomen in de zomer en in de winter, ruiken ze de geur van diverse bloemen.
Het belangrijkste is dat de meeste kinderen buitenspelen heerlijk vinden. Ze kunnen naar hartenlust rennen, schreeuwen, fietsen, klimmen, etc. Daarom vinden wij het buitenspelen bij het dagelijks programma hoort en niet alleen gekoppeld moet worden aan mooi weer.
Daarnaast brengen vooral oudere kinderen tegenwoordig veel tijd binnen door achter de computer en de televisie. Hierdoor kampen er steeds meer kinderen in Nederland met overgewicht. Buiten bewegen is belangrijk voor een goede gezondheid. De buitenruimte bij Zonnepret is afgestemd op alle leeftijdsgroepen. De kinderen kunnen samen buiten spelen of zich daar even terugtrekken. Dit alles gebeurt in aanwezigheid van een pedagogisch medewerker.
Leeftijdscategorie
Kinderen van 4 tot 13 jaar
Wanneer?
De activiteiten hebben geen specifieke tijd of plaats. De activiteiten worden tussen het dagritme door uitgevoerd.
Kook en bak
Bijna elke week hebben de kinderen op woensdagmiddag een leuke kook of bak activiteit.
De kinderen leren hoe ze zich kunnen voorbereiden op de activiteit en leren stap voor
stap te werken naar een eindresultaat.
Ons doel is om koken gezellig te maken en tegelijkertijd kinderen iets te leren over het belang van gezond en lekker eten. Ze maken spelenderwijs kennis met nieuwe producten en nieuwe smaken.
Leeftijdscategorie
Kinderen van 4 tot 13 jaar
Wanneer?
De activiteiten hebben geen specifieke tijd of plaats. De activiteiten worden tussen het dagritme door uitgevoerd.
Thema gericht
Wij hebben een nauwe samenwerking met o.b.s. de Digitalis. Onze thema’s zijn
afgestemd op de jaarplanning van o.b.s de Digitalis.
Leeftijdscategorie
Kinderen van 0 tot 4 en kinderen van 4 tot 13 jaar
Wanneer?
De activiteiten hebben geen specifieke tijd of plaats. De activiteiten worden tussen het dagritme door uitgevoerd.
Huiswerk (op aanvraag)
Kinderen die vanuit school huiswerk mee krijgen, willen we de mogelijkheid bieden deze
op de BSO te laten maken. Op de BSO mogen ze zelfstandig hun huiswerk maken, alleen
of in groepjes. Wij houden een oogje in het zeil.
Leeftijdscategorie
Kinderen van 4 tot 13 jaar
Wanneer?
De activiteiten hebben geen specifieke tijd of plaats. De activiteiten worden tussen het dagritme door uitgevoerd.